16 Nisan 2012 Pazartesi

Bir 'Tatlı' Yolculuk...

Sacher pastası  yani Sachertorte, Viyana’nın meşhur tatlısıdır. Orijinal adında turta olarak geçmesine rağmen , yoğun çikolata kremasıyla kaplı, kayısı marmelatı ile yapılan bir pasta çeşitidir. Genç aşçı adayı Franz Sacher tarafından keşfedilmiş. Daha sonra oğlu Eduard Sacher, Viyanaki Sacher Oteli’ni kurmuş ve pastayı burada  satmaya başlamış. O günden itibaren orayla özdeşleşen bu tatlının en iyisi hala Sacher Oteli’nde yenmekteymiş.




Tiramisu, bir İtalyan tatlısıdır. Labne, kedi dili/ kek, kahve, kakao ile yapılır. Aslında orjinali içine likör de katılanıdır. Genelde kedi dili ile yapılsa da, ben pandispanya ile yapılanını daha çok severim. Hatta üniversite yıllarımda, okul yakınındaki butik bir cafede tattığım tiramisu gibisine hala rastlamadım.



Makaron, Fransızlara has, beze ile acıbadem kurabiyesi karışımı bir kurabiye çeşitidir. Yumurta, şeker ve badem tozu ve ile yapılır, gıda boyaları ile renklendirilir. İçeriği basit, görünüşü enfes ancak yapılışı dikkat gerektirir, kıvamını tutturmak zordur.


Sufle, yine Fransa’nın önemli bir yemeğidir. Yemek olarak geçer, çünkü tatlı ve tuzlu çeşitleri vardır. Tuzlusu başlangıç ya da ana yemek olarak yenir. Süt tereyağı, un, yumurta ile yapılır ve özel kalıplarında pişer. İçinde şahane çikolata kreması vardır. Fransızca  Souffle ‘şişmiş’ anlamına gelmektedir. Dolayısıyla özelliği kabarık olmasıdır.


P.S.: Yalnızca bu başlık altındaki fotoğraflar alıntıdır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder